Slik vasker du sommerklær

Strandhåndklær, hvite klær, lyse bomullskjoler, badetøy og tøysko er alle ting som trenger en vask, eller to, i løpet av sommeren. Her har vi samlet gode råd for best mulig resultat når du skal vaske sommerklær.

Vaske sommerklær og tørke ute. FOTO

Vaske hvite og lyse klær

Lyse klær ser flotte ut når de er nyvaskede, men skjuler på den andre siden ingen synder. Så hvordan sørge for at de holder seg fine gjennom hele sommeren, og hva gjør vi med flekker på hvitt tøy?

Bruk flekkfjerner der det er nødvendig. Les instruksjonen på emballasjen for å få best effekt. Husk at jo raskere du får behandlet flekken, desto større sjanse er det for å bli kvitt den. Vask deretter på så høy temperatur som mulig. Jo høyere temperatur du bruker, desto større sjanser er det for at flekkene forsvinner.

For å beholde hvitfargen er det anbefalt å bruke et vaskemiddel med blekemiddel – som for eksempel OMO Ultra Hvitt. Og i nødstilfeller går det an å klorbleke hvite klær i 100 prosent bomull – bare husk å følge vaskeanvisningen og bruksanvisningen på klorflasken.

Vaske bikini og badeshorts

Badetøyet bør skylles godt etter bruk. Dersom du skal bruke plaggene igjen allerede neste dag, kan det holde med en god gjennomskylling før det henges til tørk.

Ikke putt bikinier og badeshort i tørketrommelen. Det kan nemlig ødelegge egenskapene til syntetiske materialer. Når du skal vaske klærne, bør du helst bruke et vaskemiddel som er spesielt laget for tøy i syntetiske materialer. Det vil gjøre at tekstilets egenskaper beholdes lenger.

Vaske strandhåndklær

Dersom strandhåndklærne ikke er blitt tilskitnet av mat, solkrem eller annet som må vaskes vekk, kan de godt brukes et par dager før de kjøres en runde i vaskemaskinen. Etter vask av håndklærne rister du dem godt, og henger dem utendørs i noen timer, gjerne over natten, slik at luften kan trenge gjennom tekstilfibrene.

Vaske tøysko

Tøysko er populært om sommeren. Rengjør dem med en svamp eller børste i kombinasjon med lunkent vann tilsatt OMO flytende vaskemiddel. Skyll ut vaskemiddelet og sett til tørk. Unngå for sterk varme da det kan krympe mellomsålen og dermed ødelegge skoen.

Et kjerringråd er at sur lukt kan fjernes ved å fryse ned skoene. Husk at enkelte gummityper kan ødelegges av kulden, så ikke gjør det hvis du ikke er sikker på om skoene dine tåler det. Vi kan ikke garantere at tipset fungerer for deg, men du kan alltids gi det et forsøk. Hvis du vil prøve, kan du ta helt tørre sko i en plastpose, og legge i fryseren. Kulden bør klare å ta knekken på de siste bakteriene.

Vaske caps, solhatter og skyggeluer

Sommerens hodeplagg trenger også en oppfriskning av og til. Vask caps, solhatter og skyggeluer på et varsomt maskinprogram og la dem lufttørke. Noen bremmer er stivet opp med papp, andre med plast, så hvis du er usikker på om skyggeluen din tåler maskinvask, kan du heller tørke godt over den med en klut fuktet i vann som du har rørt ut litt vaskemiddel i.

Vaske sommerklær på reisefot

Er du langt borte fra vaskemaskinen din, men trenger å vaske sommerklær? Det er faktisk mulig å få frisket opp klærne uten vaskemaskin.

  • Ta med deg flytende vaskemiddel i en mindre flaske, eventuelt kjøp det der du ferierer. Fyll en vask med vann – varmen på vannet tilpasses etter hva tøyet som skal vaskes tåler.
  • Legg tøyet i såpevannet – pass på å vaske hvitt og farget tøy hver for seg. La ikke klærne ligge i bløt, men beveg jevnlig på dem i omtrent 10-15 min. Ta de deretter opp og skyll godt, enten i vasken eller i dusjen. Vri tøyet godt opp og heng til tørk.
  • Vi anbefaler 20 milliliter vaskemiddel til en håndvask med 5 liter vann.

Flere vasketips fra OMO