Hvordan vaske svarte bukser?

Vaske mørke klær? Da bør du bruke vaskemidler som er for farget eller svart tøy. Styr unna vaskemidler som det er blekemiddel i.

Valp biter i de svarte buksene til eieren.

Sverger du til svarte bukser og mørke klær? Da kjenner du nok til problemet med at svarte jeans og mørke t-skjorter ser slitte og gamle ut etter et halvt år, sier Malin Skaar, Orklas vaske- og rengjøringsekspert.

Ikke vask for ofte

Ifølge en rapport fra Forbruksforskningsinstituttet vasker vi både kropp og klær oftere enn det vi gjorde før. Grunnen til det er at kroppslukt er sterkt uønsket, og derfor har daglig vask og bruk av parfyme blitt til en norm.

Dette får konsekvenser for energiforbruket vårt, men også for hvor lang levetid klærne våre har. Det enkleste du kan gjøre for at svarte jeans og andre mørke klær ikke falmer, er derfor å ikke vaske de for ofte.

– Det er veldig typisk at vi kaster bukser på vask etter at vi har brukt dem et par ganger. For å bevare fargen kan du vurdere å bruke buksa lenger enn du pleier, og det kan du gjøre av hensyn til miljøet også. Har buksa blitt skitten helt nederst på kanten kan du vaske den bare der, og bruke den noen ganger til før du vasker hele. Det går også an å lufte buksen, sier Malin.

Bruk riktige vaskemidler

I følge SIFO-rapporten bruker gjennomsnittsnordmannen jeans i 5,7 dager før vi vasker den. Vasker vi svarte bukser og mørke klær sjeldnere enn det, vil både farge og fasong holde lenger. Men hvor lenge kan vi egentlig bruke en bukse?

– Du kan definitivt bruke buksen i mer enn et par dager. Hvor mange dager du kan bruke den må du nesten se an. Undertøy og treningstøy må stort sett vaskes etter en gangs bruk, men ta en ekstra vurdering på de andre klærne dine, før du legger de i skittentøydunken. Både fordi plagget kan bli slitt av at du vasker det, men også av miljøhensyn, sier Malin.

Du selvfølgelig skal få vaske de mørke og svarte klærne dine, dersom de er skitne eller lukter surt. Når du først skal vaske de mørke klærne dine er det dette du skal huske på.

– Det som er viktig er at du bruker vaskemidler som er for farget tøy, som for eksempel OMO Color. Du må absolutt ikke bruke vaskemidler som det er blekemiddel i, det er virkelig ikke bra for mørkt tøy. Tøymykner kan også være med på å bevare mørke farger, sier Malin.

Hvordan vaske svarte bukser?

  • Fargen holder lenger hvis du bruker svarte jeans og mørke klær for mer enn en dag.
  • Utsett vaskingen ved å fjerne flekken, i stedet for å vaske hele plagget. Du kan eventuelt henge svarte bukser og andre mørke klær til lufting.
  • Bruk vaskemidler som er for farget eller svart tøy.
  • Ikke bruk vaskemidler som det er blekemiddel i.
  • En god del bukser og andre plagg kan farger.

Flere gode vasketips fra OMO