Det er vanlig at klærne sentrifugeres på slutten av vaskeprogrammene, men er de for våte til å henges opp til tørk, kan du kjøre en ekstra runde i trommelen. Da får du valget om hvilken omdreiningshastighet til ønsker – jo høyere hastighet, desto mer vann får du vekk. Men det er flere ting å tenke på.
Sentrifugere vasken med riktig program
I mange sammenhenger er høy sentrifugering lettvint, ikke minst fordi tøyet lufttørkes raskere. Og har du ikke tørketrommel så er dette selvsagt viktig for å få å holde tritt med den bugnende skittentøykurven som aldri ser ut til å minke.
Samtidig er det slik at høy sentrifugering sliter mer på tøyet enn det lavere hastigheter gjør, og da er det viktig å sentrifugere vasken med riktig program.
Ulike tekstiler tåler sentrifugering ulikt
Håndklær kan med fordel sentrifugeres hardt, da vil de bli mykere når de henges opp til tørk. Silke skal ikke sentrifugeres, mens ull kan kjøres på skånsom sentrifugering. Joggesko og tøysko bør heller ikke sentrifugeres, og det samme gjelder cherroxstøvler. Mikrofiber, som brukes både i kluter og i noe sportstøy, må ikke sentrifugeres.
Generelt kan en si at klær som lett blir skrukkete kan med fordel henges opp litt våtere – det vil si at vi kan justere ned sentrifugeringen. Ellers må man forholde seg til produsentens anbefaling av vaskeprogram.
Hvilket sentrifugeringsprogram skal jeg bruke?
Er du usikker på hvilket sentrifugeringsprogram som passer best, eller er usikker på hvilket symbol på vaskeanvisningen som forteller oss det? Da bør du se på streken under vaskebaljesymbolet på vaskeanvisningen som sier noe om hvordan plagget skal sentrifugeres. Ingen strek betyr at plagget tåler normal sentrifugering. Det er viktig å følge disse anvisningene for å bevare plaggene lengst mulig.