Syntetiske klær er plagg laget av syntetiske materialer. Det mest brukte syntetiske fiberet i brukt i klær er polyester. Det brukes både alene og i blanding med andre fibre. Om klærne dine er syntetiske finner du ut ved å lese vaskelappen – dette er alle klesplagg utstyrt med.
Dette er de vanligste plastmaterialene for syntetiske klær: Polyester, nylon, akryl, polyamid, spandex, elastane, lycra , fleece, gore-tex, polypropylen, polyetylen og polyuretan.
Hvordan vaske syntetiske klær?
Mange vaskemaskiner har et eget program for syntetisk vask. Symbolet ser ofte ut som en trekantet flaske, eller en Erlenmeyerflaske som det også er kjent som – du vet, en sånn flaske man bruker til å blande kjemi?
På dette programmet kan du vaske syntetiske klær, selvfølgelig, men også strykefrie skjorter og bluser. Syntetisk-programmet betyr ofte at plaggene ikke sentrifugeres ved full hastighet, slik at de ikke krøller seg så lett.
Bruk egnet vaskemiddel til syntetisk vask
Syntetiske materialer kan brukes i alle plagg, men ofte finner du det i allværsklær, regntøy og treningstøy. Det anbefales å vaske syntetiske materialer med egnet vaskemiddel. OMO har utviklet et flytende vaskemiddel for trenings- og fritidstøy.
Den unike formuleringen til Aktiv & Sport fjerner effektivt vondt lukt i tøyet. Vaskemiddelet kan brukes til både innendørs- og utendørs bekledning. For mer informasjon les:
Redusere mikroplastutslipp fra syntetiske klær
- Redusere vasking: For å redusere utslippet av mikroplast fra klærne dine anbefales det å ikke vaske klær som ikke er skitne. Lukter de ikke vondt og ser plaggene rene ut, så er det bare å brette dem og sette inn i skapet igjen.
- Korte ned vasketiden: Hvis det lar seg gjøre; dropp forvask, velg kortere vaskeprogram, lavere temperatur og kortere sentrifugering. Dette vil slite mindre på tøyet og bidra til at færre tøyfiber havner på avveie. Klærne vil også få lengre levetid.
- Hold vaskemaskinen ren: Lofilteret bør rengjøres ofte slik at det ikke samler seg mikroplast i maskinen. Husk å ikke skylle loen i toalettet, men kast det i restavfall.
- Tenk over hva du kjøper: Det beste for miljøet er om du bruker det du har så lenge som mulig, men tenk over hva plaggene inneholder neste gang du skal kjøpe nye klær. Viskose, modal, ull, lin, hamp og økologisk bomull er miljøvennlige alternativer til syntetiske klær laget av fossile ressurser.
Og når klærne er utslitt eller ødelagt? Husk å levere dem til resirkulering.