Hvordan vaske skalljakke?

Skal man vaske skalljakke – i så fall hvordan gjør man det? Kan den vaskes i vaskemaskin og hvilket vaskeprogram bør man bruke? Og hva med vaskemiddel – hvilket er best? Dette er alt du trenger å vite når du skal vaske skalljakke.

Vaske skalljakke med Omo Aktiv&Sport

Det finnes mange ulike råd om vask av skalljakker. Noen mener at den ikke bør vaskes i det hele tatt for da blir den ødelagt – dette kan vi si med en gang er helt feil! Faktisk bør den vaskes jevnlig for å fungere optimalt og opprettholde pusteegenskaper, varmetettheten og beskyttelsen jakken gir.

Slik vasker du skalljakke

Start alltid med å se på vaskelappen. Det er viktig å behandle den riktig hvis den skal holde lengst mulig og være med på alle de spennende eventyrene du har i vente.

Gjør dette før du vasker skalljakke:

  • Dra opp alle glidelåser på jakken
  • Tøm lommene – det er fort gjort å glemme bort lypsylen eller heiskortet i lomma
  • Løsne strammestrikker, for eksempel i hetta
  • Strekk ut borrelåsen på ermer slik at det ikke gjemmer seg skitt i foldene
  • Vreng jakken med innsiden ut

Vasketemperatur/ vaskeprogram:

Hvilken vasketemperatur du bør vaske jakken på står på vaskelappen, men hvis denne er slitt bort bør du satse på 30 eller 40 grader. Bedre med litt for kaldt enn litt for varmt vaskevann. Velg et skånsomt vaskeprogram for å beskytte membranen på jakken.

Velger du skylling og sentrifugering manuelt bør dette ligge på rundt 400 til 800 omdreininger i minuttet.

Velg riktig vaskemiddel til skalljakker

Bruk alltid et flytende vaskemiddel når du vaske jakker med membran. OMO Aktiv & Sport er spesielt utviklet til vask av trenings- og fritidstøy, og passer derfor perfekt til vask av utendørsbekledning som skalljakker og Gore-tex. Formuleringen inneholder FibreFRESH™ teknologi som effektivt fjerner vond lukt fra plaggene.

Unngå skyllemiddel på skalljakker, da det kan tette til porene i membranen og ødelegge stoffets pusteegenskaper.

Husk også riktig dosering! Mål opp nøye og ikke bruk mer enn den anbefalte mengden vaskemiddel. Da unngår du at det blir igjen vaskemiddel i jakken.

Og til slutt… tørking

Unngå å vri opp jakken etter vask – selv om den kan være våt når vasken er ferdig. Vreng jakken riktig vei igjen når du er ferdig, og heng den opp til tørk på en kleshenger eller legg den over et klesstativ. Spray over med OMO Aktiv&Sport Luktfjerningsspray for å forebygge vond lukt.

Kvinne fjerner lukt fra skalljakke med OMO Aktiv&Sport Luktfjerningsspray.

Noen skalljakker kan tørkes i tørketrommel – om din kan det, finner du informasjon om på vaskelappen. Tørk på en normal til lav temperatur i omtrent 30 minutter. Men vent med dette punktet til du har lest om impregnering av skalljakker lenger ned i teksten!

Punktvaske flekker på skalljakke

Flekker er ikke uvanlig å få, og du skal ikke trenge å vaske hele jakken hver eneste gang du får en liten flekk. Ofte holder det å punktvaske flekkene med en våt klut for hånd, eller bare skylle godt i springen. Les mer i vår guide til hvordan du kan fjerne flekker på best mulig måte.

Hvor ofte skal man vaske skalljakke?

Det er vanskelig å komme med en fasit på hvor ofte noe bør vaskes – det avhenger jo selvfølgelig av bruk og hvor ofte den blir brukt. Utsettes jakken for mye svette, vær og vind, må den vaskes oftere enn om du går en liten tur innimellom.

Et godt tips er å vaske jakker før den skal brukes for sesongen. Vask gjerne før du rydder dem bort, slik at de er rene og klare til bruk når du har behov for dem. Husk at Gore-Tex må være rent før det skal impregneres på nytt.

Impregnere skalljakke etter vask

For at de gode egenskapene en skalljakke ofte har skal vedvare er det viktig å impregnere den. Hvis jakken ikke lenger er vanntett og den absorberer vann, er det på tide med impregnering. Dette må du også gjøre etter vask for at passformen og funksjon skal være den samme som før vask.

Impregnering av ytterklær er ikke vanskelig – bare les pakningen nøye og følg anvisningene. Husk å impregnere hele jakken og ikke bare noen områder. Noen former for impregnering krever at plagget varmebehandles, og dette kan du enten gjøre ved å henge jakken i et tørkeskap, stryke den på svak varme med tynt stofflag i mellom, eller tørke i tørketrommel.

Riktig vask og vedlikehold = en jakke som varer lenge! Dersom du ikke finner vaskeanvisningen på jakken din – vil du alltids kunne finne informasjon på produsentens hjemmeside, eller i butikken der du kjøpte jakken.

Få flere gode tips