Hva koster det å vaske klær?

Daglig klesvask er for mange helt nødvendig for å få hverdagen til å gå rundt. Men hva koster det oss å egentlig vaske klær i en tid med rekordhøye strømpriser? Og hvordan gjør man klesvasken billigere?

Hva koster det å vaske klær?

En klesvask koster rundt 1-4 kroner, avhengig av type vaskemaskin du har. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det lille beløpet kan raskt bli stort om du ofte hyppig setter på en vask. Med disse 6 enkle grepene kan du forhåpentligvis gjøre klesvasken litt billigere.

1. Vask klærne sjeldnere

Etter en lang dag kan det ofte være mer fristende å kaste klærne i skittentøyskurven – eller på gulvet – enn å brette og legge dem tilbake i klesskapet. Men om du tar deg tid til å studere klærne før du hiver dem til vask, vil du oppdage at du sannsynligvis kan vaske sjeldnere enn du tror.

Er plagget brukt, men ikke skittent, holder det ofte å henge det ut til lufting. Kanskje trenger du kun å vaske den ene skitne flekken, og ikke hele plagget?

2. Fyll opp vaskemaskinen

Vaskemaskinen bruker samme mengde strøm om du vasker ett, ti eller tjue plagg. Sørg derfor for å fylle opp vaskemaskinen før du setter den på.

PS! Pass på at det er noe ledig rom i vaskemaskinen. Er maskinen for full, kan du risikere at tøyet ikke blir ordentlig rent og at maskinen blir skadet.

3. Ikke bruk mer vaskemiddel enn nødvendig

Mer vaskemiddel = renere tøy? Vel, ikke helt.

Dersom du sløser med vaskemiddelet, risikerer du at det ikke blir skylt ut ordentlig. Rester av såpe i klærne kan gi hvite striper i tøyet og gjøre huden irritert.

Bruk anbefalt mengde vaskemiddel, så slipper du å kjøpe nytt vaskemiddel – og potensielt nye klær – oftere enn nødvendig.

 

Omo Aktiv & Sport helles i lokk

4. Velg riktig vaskeprogram

Du har mye klær å vaske, og det skulle helst vært gjort i går. Vi skjønner! Men tar du deg tid til å kjøre et lenger eco-program, kan det være penger å spare. Eco-programmer er nemlig energioptimaliserte og bruker opptil 27 prosent mindre strøm enn autoprogrammer.

Mens noen plagg, som undertøy og treningstøy, bør vaskes på høyere temperaturer, kan andre med fordel vaskes på lavere. Med lavere temperatur kan du bevare kvaliteten og fargen på klærne lenger. Og lavere temperatur = mindre strømbruk og penger spart!

Alle OMOs vaskemidler vasker effektivt rent helt fra 30 grader. Du kan derfor være trygg på at klærne blir rene, også når du vasker på lavere temperatur.

5. La klærne lufttørke

Vi kommer ikke unna å snakke om den virkelige strømtyven i klesvaskrutinen: tørketrommelen. Faktisk bruker den hele 3-6 ganger så mye strøm som vaskemaskinen gjør på en 40-graders vask! Forsøk derfor å la klærne lufttørke når du kan.

Om du først skal bruke tørketrommelen, bør du la døren til badet eller vaskerommet stå åpen. Du får du utnyttet varmen fra maskinen til å varme opp resten av boligen. Og det er penger spart i oppvarming!

6. Vask når strømmen er billigst

Det er praktisk å vaske klær etter arbeidstid og i helgene. Problemet er bare at det er mange som deler denne tanken – og da blir strømmen dyr. Så når på dagen er det billigst å vaske klær?

Normalt er strømprisen lavest på natten og midt på dagen. Er du hjemme på dagtid, bør du derfor utnytte tiden til å gjøre unna klesvasken. Du bør derimot aldri vaske klær på natten. Det er ekstra farlig om vaskemaskinen begynner å brenne mens du sover.

Tips: Sjekk om vaskemaskinen har en planleggingsfunksjon som lar deg bestemme når den skal starte. Da kan du velge å sette starttiden til et tidspunkt strømprisen er lav.

Flere gode tips fra OMO