Hvordan vaske parkdress? Slik tar du vare på vintertøyet

Parkdressen er kanskje det viktigste plagget for de minste som går i barnehagen. Så hvordan ta vare på den vintertøyet så det holder lenger? Her får du noen tips til når du skal vaske parkdress.

Liten jente med parkdress.

Parkdressen er med på å hoppe i sølepytter, bygge sandslott i sandkassen og får kanskje til og med smake litt på kakao og nistepakker. Da er det ingen tvil om at de trenger litt ekstra kjærlighet i form av rengjøring – altså å vaske parkdressen.

Merk deg at ytterklær som parkdress og vinterdress ikke bør vaskes for ofte i vaskemaskinen da det kan redusere de tekniske egenskapene i plagget. Hvis den ikke er altfor skitten holder det kanskje å kun vaske dressen før den ryddes bort for sesongen, slik at den er ren og pen når det er på tide å ta den fram igjen?

Litt skitten parkdress?

Hvis parkdressen bare er litt møkkete med få flekker og litt tørket sand, holder det å bare børste av grus og sand, og fjerne flekken med en klut. Bland litt OMO Color flytende vaskemiddel med lunkent vann og vask over flekkene på dressen. Husk også å vaske over med rent vann til slutt for å fjerne alle rester av vaskemiddel.

Om parkdressen lukter, kan du spraye over den med OMO Aktiv&Sport Luktfjerningsspray.

Kvinne fjerner vond lukt fra parkdress med OMO Luktfjerningsspray.

Veldig møkkete parkdress?

Det hender at man henter unger i barnehagen som er dekket av søle fra topp til tå. Da blir det kanskje litt tungvint å måtte vaske litt og litt med en klut. Da kan dressen få en runde i vaskemaskinen. Følg alltid vaskeanbefalingene fra produsent når du skal vaske ytterplagg.

De fleste produsenter anbefaler at du vrenger dressen, lukker alle glidelåser og borrelåser, unngår tøymykner og vasker på 30 eller 40 grader. Som oftes anbefales det også at du bruke flytende vaskemiddel, OMO Aktiv & Sport er et godt alternativ fordi det er spesielt utviklet for å vaske parkdressen, treningstøyet og annen skallbekledning. Vaskepulver anbefales ikke da det kan bli igjen i sømmer og folder.

Omo Aktiv&Sport. FOTO

Hvordan tørke parkdress?

Det er alltid lurt å henge klærne til tørk rett etter at de har blitt vasket – det samme gjelder etter at du har vasket parkdressen. Dette bør du gjøre på vrangen for å unngå at det vanntette laget bremser tørkingen. Produkter som har symbol for tørketrommel kan henges i tørkeskap eller tromles i tørketrommel på lav varme. For høye temperaturer kan skade plaggets evne til å beskytte mot fuktighet – tørk derfor aldri på høyere enn 40 °C.

For å øke parkdressens levetid kan det være lurt å impregnere den før den tas i bruk. Husk også at det kan lønne seg å impregnere ytterplagg og sko etter at de har blitt vasket, slik at de forblir vann- og smussavvisende.

Flere gode vasketips fra OMO