Hvordan vaske dunjakke?

Dunjakken blir flittig brukt gjennom vinteren for å holde varmen, og derfor kan den trenge en skikkelig vask innimellom. Behandling av dun kan være forvirrende, men vi guider deg slik at dunjakken ikke blir slapp og flat.

Dunjakke henger i kleshenger. Slik vasker du den.

Før du kjøper dunjakke bør du være klar over at de ikke elsker å bli vasket, og bør kanskje derfor unngå å kjøpe dunjakke i lyse farger som viser skitten godt. Det kan også være lurt å tørke skitt og søl vekk med en fuktig klut så fort som mulig, så du kan spare vaskingen til det virkelig er nødvendig.

Om jakken ikke er synlig skitten, men har begynt å lukte vondt, kan det være nok å bruke OMOs Luktfjerningsspray.

Følg vaskeanvisningen

Noen dunjakker tåler ikke maskinvask og må sendes på rens, men heldigvis kommer alle plagg med en vaskeanvisning som er lurt å lese – og ikke minst følge. Er du usikker på hva symbolene betyr? Vi har laget en oversikt over vaskesymbolene for at du skal få mest mulig ut av klærne dine.

Generelt sett, når det gjelder vask av dun, anbefales det å vaske på 40 grader. I tillegg bør du bruke et skånsomt vaskemiddel, for eksempel Milo som bevarer varmeegenskapene i plagget. Det anbefales også å droppe tøymykner, da det kan tynge fjærene.

Fjerne flekker fra dunjakke

Du vasker så klart dunjakken din etter behov, men noen ganger er det nok med å bare fjerne flekker. De mest utsatte områdene for eventuelle flekker er kragen og ermene, så prøv å vaske disse med en klut først.

Holder det ikke å punktvaske, kan du forsøke følgende før du hiver jakken i maskinen: Smør Milo direkte på de skitne områdene, la det virke i en halvtime før du vasker dunjakken i vaskemaskinen. Husk å lukke igjen alle glidelåser, eventuelle borrelåser, samt vrenge jakken. Ta også av pelskanten på hetta, dersom den har det.

Tørke dunjakke

Dun og fjær klumper seg når de blir våte, derfor bør tørkeprosessen starte så fort jakken er vasket. Blir den liggende våt for lenge kan det også oppstå en spesiell lukt av dunen. For best mulig resultat anbefales det å tørke dunjakke i tørketrommelen, og har du et skånetromlingsprogram på maskinen, bør du bruke dette. Hvis ikke, bør plagget tromles på maks 60 grader. Bruk tørkeprogram på tid fremfor sensorstyrte program, da disse kan ha problemer med å registrere godt nok hvor fuktig det er innerst i dunet.

Puff opp dunen ved å legge et par-tre tennisballer i tørketrommelen sammen med jakken. De sørger for at dunen ikke klumper seg og at den ikke blir kompakt og hard. Det finnes spesielle vasketennisballer til dette formålet, hvis du er bekymret for at vanlige tennisballer avgir lukt.

Tørke uten tørketrommel

Tørketrommel er desidert det beste valget for et godt resultat, men du kan selvfølgelig også tørke dunjakken uten tørketrommel. Men merk at dette kan være en arbeidskrevende prosess der du må sørge for å riste og fordele dunen gjennom hele tørkeprosessen.

PS! Trenger hanskene også en vask? Vi gir deg gode råd til vask av stoffhansker og skinnhansker.

Spørsmål 1 av 3

Hvilket vaskemiddel er anbefalt til dun?

Spørsmål 2 av 3

Hvor høy temperatur anbefales det å vaske dun på?

Spørsmål 3 av 3

Hva slags program er anbefalt til tørking av dun?

Flere vasketips fra OMO