Hvordan farge klær?

Det er flere grunner til å ville farge klær. Ønsker du å freshe opp fargen til utvaskede plagg? Eller kanskje endre farge på plagg istedenfor å kjøpe noe nytt? Det er fullt mulig og heller ikke så vanskelig.

Farge klær i balje. FOTO

Enkel fornyelse av garderoben er ikke alltid synonymt med shopping. Med ulike fargeteknikker kan du fornye gamle tekstiler. Samtidig som du får noe nytt, bidrar du til å spare miljøet som sliter med overproduksjon av nye klær.

Farge klær som ikke blir brukt lenger

Det er kjipt med klær som aldri blir brukt og bare blir liggende i skapet. Hva skal til for at du skal ville bruke det igjen? Er du ikke så stødig med nål og tråd og ikke ønsker et sy om-prosjekt, så kan det å farge klær være en god løsning.

Det finnes ulike tekstilfarger så sørg for å sjekke hva slags som passer best til materialene du skal farge – om det er for ull, silke, bomull osv.

Farge utvaskede jeans

En utvasket bukse kan raskt gå fra å være kjedelig og blass til å se ny ut. Det er kanskje lettest å prøve med sort dongeri først. Alt du trenger da er svart tekstilfarge – og å følge bruksanvisningen på emballasjen. Det finnes nemlig ulike farger og fargeteknikker, så følg anvisningen nøye for å unngå ødelagte prosjekter.

Ta vare på fargene

Det finnes flere ting du kan gjøre for å ta bedre vare på klærne dine slik at de unngå å miste fargen og bli blasse. Her får du noen gode råd:

  • Ikke vask denimplagg for ofte. Vasking sliter både på farge og fiber, så du bør helle lufte klærne, eller bytte på ofte nok slik at fuktighet får nok tid til å gå ut av bomullen. Må du vaske ved flekker er det bedre å punktvaske flekken med en gang den oppstår.
  • Vask klær med lignende farger. Mørke klær bør vaskes med mørke, og lyse sammen med lyse.
  • Bruk korte vaskeprogram om klærne ikke er for skitne, og vask med lavere temperaturer. Det er også lurt å bruke flytende vaskemiddel som er beregnet på farget tøy.
  • Kjøp klær av god kvalitet og velg gjerne materialer som holder bedre på fargene. Ull og viskose blant annet, holdt godt på farger.

Få flere gode tips fra OMO