Få unna klesvasken etter ferien

Blir du fortvilet når du ser kleshaugen etter ferien? Ikke få panikk. Alt som skal til er litt enkel organisering og noen skitne triks for at du skal kunne vaske klær etter ferien i en fei.

Klesvask etter ferie må til. FOTO

Det første du må gjøre er å sortere vasken etter farge – gjerne med det samme du pakker ut. Hvitt og lyst farget tøy for seg selv, og kulørt tøy for seg selv. Forsøk også å vaske noenlunde etter tekstiltype. Husk at mange klær er undermerket, og fint tåler en vask på 60 grader.

Effektiv vask av klær

Begynn gjerne med tøyet som skal i tørketrommel – hvis du ikke har vaskemaskin og trommel i ett. Da kan du putte det over i tørketrommelen etterpå, mens du setter i gang en ny maskin.

Det er også lurt å begynne med de største tekstilene, for eksempel sengetøy og håndklær, så minsker tøyhaugen kraftig. Fyll maskinen full, men ikke for full. En tommelfingerregel er at du skal ha en hånd på høykant mellom tøyet og toppen av trommelen.

Mye tøy kan også tas på hurtigprogram – og bruk OMO flytende tøyvask. Det løser seg lett og raskt opp og skylles lett ut slik at rester på tøyet unngås.

Gjør det hyggelig å vaske klær etter ferien

Prøv å ha det hyggelig når du skal vaske tøy! En god radio hører med på vaskerommet, og kanskje en god kopp kaffe eller te også? Er det sol ute, kan du nyte en fristund mellom slagene og tenke at du er heldig i forhold til de som vasket klær før i tiden.

Sett også gjerne barna i sving. De liker gjerne å være med og føle seg til nytte. De kan for eksempel sortere klær etter farge, putte ferdig sorterte plagg i maskinen, ta våte tekstiler over i tørketrommelen eller hjelpe deg med å henge opp.

Organisere vaskerommet

Et godt organisert og praktisk vaskerom kan også gjøre jobben lettere med å vaske klær etter ferien. Et godt utgangspunkt er å ha ulike skittentøyskurver til klær som skal vaskes på ulikt antall grader. Slik unngår du å måtte sortere alt skittentøyet før hver vask.

Ha for eksempel én kurv til 60-graders vask, én til 95 graders vask, én til 40 graders vask og én til 30 graders vask, kald vask og håndvask. Ha også gjerne en boks eller kurv tilgjengelig for å oppbevare smårusk fra lommer. Det kan også være lurt å ha en liten kurv klar til tøy som trenger reparasjon.

Flere gode tips fra OMO