Misfarget klærne? Dette kan du gjøre

Har yndlingsplagget fått en vanskelig flekk, eller er kanskje hele klesvasken blitt misfarget av en mørk sokk som fulgte med? Her er ekspertrådene om du har misfarget klærne.

Hjelp med misfargede klær. FOTO

Har yndlingsplagget fått en vanskelig flekk, eller er kanskje hele klesvasken blitt misfarget av en mørk sokk som fulgte med? Her er ekspertrådene.

Orklas vaske- og rengjøringsekspert Malin Skaar får ofte henvendelser om misfarging av klær, enten det er en vanskelig flekk på et plagg eller en hel vask som er misfarget. Når uhellet er ute, er hovedregelen å få behandlet flekkene eller misfargingen raskt.

Hvordan redde en misfarget klesvask

Noen ganger er hele vasken misfarget etter at sorteringen kanskje ikke har vært helt optimal. Malin understreker at det er viktig å sortere klærne nøye dersom du vil unngå misfarging. Nye klær i mørke farger skal selvsagt vaskes for seg, men det gjelder gjerne også etter noen runder i maskinen.

– Mørke klær kan inneholde mye overskuddsfarge etter flere runder i vaskemaskinen. Ta derfor ikke sjansen på å vaske lyst og mørk sammen, selv etter flere omganger i maskinen. Ha som hovedregel at du vasker henholdsvis lyse/hvite klær og mørke klær hver for seg.

Hva hvis plaggene er flerfarget med både mørke og lyse nyanser?

– Da bør du velge et vaskemiddel for hvitt og lyst tøy, for å unngå at de hvite og lyse delene får et gråskjær, anbefaler Malin Skaar.

– Og dersom hele vasken er misfarget så bør du vaske det på nytt så fort som mulig, helst før det tørker. Bruk et vaskemiddel med blekemiddel, og så høy temperatur som plaggene tåler, anbefaler Malin.

– Gjenta hvis det er behov for det.

Hvordan fjerne blodflekker, grønske, tran og andre vanskelige flekker

Dersom det er ekstra vanskelige flekker som er gnidd inn i stoffet, som for eksempel grønske og blod etter at minsten har falt, så kan du forbehandle det med OMO PowerLift Flekkfjerner. Spray på flekken og la det virke i minimum fem minutter før plagget vaskes vanlig på lav temperatur. Da er det viktig å bruke vaskemiddel uten blekemiddel, som for eksempel OMO Color.

For å fjerne større eller mindre flekker på et plagg kan også klor være et alternativ, men dette anbefales kun til hvite bomullsplagg. Klor skal ikke anvendes til fargede tekstiler. Det er også viktig ikke å helle klor direkte på flekken, men å lage en klorløsning.

– Klær som tåler klor kan bli veldig fine etter slik behandling. Sjekk vaskeanvisning, dersom plagget ikke tåler klor er det merket med en trekant med kryss over.

Fettflekker, for eksempel tran, er vanskelig å bli kvitt, og bør behandles så fort du oppdager det. Hell litt Zalo på flekken og gni det godt inn. La det virke en halvtimes tid. Skyll Zalo godt ut før du vasker plagget i vaskemaskinen på så høy temperatur som plagget tåler, og med et godt blekemiddelholdig vaskemiddel. Andre fettflekker kan også fjernes på sammen måte, men da holder det med kun 15 minutters virketid for Zalo.

Tommelfingerregler

  • Fjern flekkene så raskt som mulig.
  • Plagg som ikke tåler klor er merket med en trekant med kryss over.
  • Sortere klær etter farge før vask, for å unngå misfarging.
  • Velg et vaskemiddel for hvitt og lyst tøy dersom det er både lyse og mørke nyanser.

Er misfargen kommet for å bli? Med ulike fargeteknikker kan du enkelt freshe opp fargen eller prøve ut nye kombinasjoner. Det er ikke så vanskelig som du tror!

Spørsmål 1 av 3

Hvilket vaskemiddel bør du velge dersom plagget er flerfarget med både mørke og lyse nyanser?

Spørsmål 2 av 3

Hvordan fjerner man flekker ved hjelp av klor?

Spørsmål 3 av 3

Hva bør man gjøre om hele vasken er misfarget?

Flere gode vasketips fra OMO