Hvordan vaske arbeidstøy?

De fleste har god kontroll på vask av hverdagsklærne, men det er flere ting å tenke over ved vask av arbeidstøy. Her får du gode råd til fremgangsmåte og andre ting du bør huske på når du vasker arbeidsklær.

Menn med arbeidsklær som må vaskes etter en lang dag.

Lenger levetid på arbeidstøy er bra for både lommeboken og miljøet – men det er ikke eneste grunnen til å vaske klærne. Skitne arbeidsklær kan nemlig redusere synligheten og andre beskyttende egenskaper dersom du bruker synlighetsbekledning på jobb. Det er også lurt å vaske bort støv og skitt slik at det ikke sliter på fibrene i klærne.

Vaske arbeidsklær i vaskemaskinen

Som med alt annet: Les alltid vaskeanvisningen nøye. Det er kanskje ekstra viktig å følge vaskeanvisningen på arbeidstøy til yrker innen bygg, anlegg, veiarbeid, mekanikk og lignende, da disse klærne har sikkerhetsmessige funksjoner, og feil vask kan redusere funksjonaliteten i klærne.

Før du går i gang med vask av arbeidstøy:

  • Sørg for at lommene er tomme. Spiker, knivblader og andre gjenstander som måtte befinne seg i arbeidsklærne kan ødelegge vaskemaskinen og lage hull i tøyet.
  • Lukk alle borrelåser og glidelåser. Fjern også belter og seler.
  • Vreng plagget slik at du vasker det med innsiden ut for å hindre at stoffet skades i vaskemaskinen. For eksempel vil refleksevnen bli redusert hver gang klærne ikke vaskes på vrangen.
  • For å bevare fargene bør du velge riktig vaskemiddel. OMO Color bevarer fargene vask etter vask med sitt Expert Color System.
  • Unngå å vaske arbeidstøy med blekemiddel og skyllemiddel da det kan svekke stoffets egenskaper.

Normalt sett er det ikke nødvendig med forvask, men dersom arbeidstøyet er veldig skittent kan det være behov for det.

Husk riktig dosering

Det er viktig at du ikke bruker mer vaskemiddel enn nødvendig. Mer vaskemiddel er ikke synonymt med renere klær. Bruker du for mye kan det være vaskemiddel igjen i plagget etter vask og dette kan forårsake irritasjon i huden.

Det er også lurt å unngå å helle vaskemiddel direkte på klærne. Skal du vaske arbeidstøy for hånd bør du se til at vaskepulveret er løst opp i vannet før du legger i plagget for vask.

Vaske arbeidshansker

Arbeidshansker kan komme i mange utførelser, men de fleste har kombinert slitestyrke og smidighet. Materialet kan derfor være en blanding av materialer med beskyttende funksjoner, belegg for godt grep, tynne tekstiler for smidighet og mykt fôr for komfort. Med så mange ulike valg, finnes det ikke et universelt tips for vask av arbeidshansker. Sjekk vaskeanvisningen for å finne ut hvordan dine bør vaskes.

Få flere gode vasketips her