Flere steder i landet anbefaler nå Folkehelseinstituttet (FHI) bruk av munnbind i tillegg til generelle smittevernråd som å holde avstand, vaske hender og holde seg hjemme ved sykdom.
Mange syns det er mer behagelig å bruke tøymunnbind – og som bonus sparer man miljøet for mye søppel. Enten du går for den ene eller den andre varianten: De skal kun brukes en gang. Så snart du har tatt det av for å spise eller det har blitt fuktig, må du ta et nytt. Men der engangsmunnbindene må kastes i søpla, kan variantene i tøy legges i en egen pose, tas med hjem og vaskes – og brukes på nytt!
Hjemmelagde munnbind
Mange lar sine kreative sider få utløp foran symaskina. Det er ikke noe i veien for å bruke hjemmesydde varianter, så lenge man følger retningslinjene fra FHI.
Først og fremst er det viktig å velge riktig materiale. Gå for stoffer som er tettvevde og tåler vask på 60 grader uten at fibrene tar skade av det, og husk å vaske tøystykkene før du begynner å klippe og sy. Materialer som bomull og ull kan krympe i vask – og det kan gå ut over passform og beskyttelsesgrad hvis du vasker det først når munnbindet er ferdig. Stoff og stil har gratis oppskrifter på to ulike modeller som du kan sy selv. Pass på at også strikker og sømmer tåler noen runder i trommelen på høy temperatur!
Hvordan vaske munnbind i ull
Flere norske klesprodusenter har kastet seg rundt og tilbyr gjenbrukbare munnbind i ull. Ull er naturlig bakteriehemmende, og er behagelig å ha mot huden – spesielt nå som det begynner å bli kaldere ute.
Men husk å ta en titt på vaskelappen før du gjør innkjøp. FHI anbefaler ikke koking eller vask på lavere temperaturer enn 60 grader. Legg også merke til hvor mange ganger produsenten sier munnbindet kan vaskes. Dersom munnbindet vaskes med feil vaskemiddel, på for høy temperatur eller for mange ganger, kan dette gå ut over både passformen og ullfibrene. Dette kan i sin tur gjøre at det får en dårligere filtreringsgrad. Ull skal alltid vaskes med et flytende ullvaskemiddel som Milo.
Hvordan vaske munnbind i bomull
Som alltid: Følg vaskeanvisningene fra produsenten. For at det skal bli rent nok, må det i følge FHI kunne vaskes på minst 60 grader. Se derfor nøye på vaskelappen før du går til innkjøp.
- Bytt munnbind hvis det blir fuktig eller hvis du tar det av deg for å for eksempel spise. Husk å vaske hendene etterpå.
- Legg brukte tøymunnbind i en egen pose. Ikke bland brukte og rene, bland de heller ikke med annen klesvask før vask.
- Ren klesvask starter med en ren vaskemaskin. Husk å rense maskinen med OMO Maskinrens jevnlig for best vaskeresultat.
- Fyll maskinen med annet som også skal vaskes på 60 grader, for eksempel sengetøy eller håndklær. Å bare vaske munnbind alene er ikke bra for verken vaskemaskinen, økonomien eller miljøet. Det er vanskelig å dosere riktig mengde vaskemiddel, og den mekaniske vaskeeffekten vil ikke bli optimal.
- Doser riktig mengde OMO Color eller OMO Ultra Hvitt.
- Vask hendene før du håndterer de rene munnbindene.
- Ikke bruk tørketrommel, men heng de til tørk. La de bli helt tørre før du tar de i bruk.
- Sjekk at sømmer og strikker er hele etter vask. Legg de i egne lukkede poser. Ta gjerne med deg et par ekstra; husk at de skal byttes ut hvis de blir fuktige eller hvis du tar de av deg.
Selv om munnbind i tøy kan brukes mange ganger, anbefaler FHI altså at de vaskes på minst 60 grader mellom hver bruk. Men så lenge du vasker de i full maskin sammen med annen klesvask og lufttørker de, vil bruk av tøymunnbind være gunstig både for lommeboka og miljøet i lengden.