Du har kanskje tenkt at det er best å holde seg inne når regnet høljer ned, men for de minste er ikke regn “grisevær”. Det er bare “litt regn”. Og det er jo ikke noe som heter dårlig vær, bare dårlig klær – er det ikke det man sier? For at regntøyet skal være med på mest mulig utelek i vann, søle og sand, deler vi noen gode tips til hvordan du skal behandle regntøyet.
Følg vaskeanvisningen
Som vanlig er det viktigste at du følger vaskeanvisningen på plagget. Er du en av de som har klippet av disse lappene, så er mye informasjon mistet, men som regel kan det meste av regntøy vaskes på 40 grader. Produsentene anbefaler ofte å bruke flytende vaskemiddel for å unngå at pulverpartikler blir liggende igjen i sømmer og folder på regntøyet. Husk også å unngå tøymykner når du vaske regntøy.
Hvor ofte bør du vaske regntøy?
Hvor ofte regntøyet bør vaskes, kommer an på behov og hvor skittent det har blitt. Husk at sand og salt kan føre til at regntøyet slites raskere.
Ofte vil det være nok å bare spyle regntøyet i dusjen eller hagen. For å komme godt til overalt og unngå at smuss setter seg, kan et godt tips være å spyle mens barnet har på seg regntøyet.
Dersom tøyet ikke blir tilstrekkelig rent med spyling, eller smusset allerede har begynt å sette seg fast i plagget bør det få en runde i vaskemaskinen. Gjentatte vask vil slite på regntøy, akkurat som på andre plagg som vaskes ofte, men i all hovedsak vil det meste av regntøy tåle en god del vask.
Kan du tørke regntøy i tørketrommel?
Mens noen typer regntøy kan tørkes i tørkeskap eller tørketrommel, bør andre holdes unna og heller tørkes på stativ. Hvordan regntøyet ditt skal tørkes står på vaskelappen – sjekk derfor alltid vaskeanvisningen nøye slik at du ikke gjør noe feil.
Har du regntøy som er laget av materialer som ikke tåle høye temperaturer så godt, og du tørker i trommel kan det forringe materialets levetid. Et godt tips er å heller sette på litt ekstra sentrifugering etter vasken, slik at du blir kvitt en del fuktighet i regntøyet – og det vil tørke raskere.
Bør man impregnere regntøy?
Regntøy består av 100 prosent vanntett materiale, og du trenger derfor ikke å impregnere regntøyet. Har tøyet begynt å ta inn vann så skyldes det at det har gått hull i materialet. Hvis du har pustende regntøy som ikke er i 100 prosent vanntett stoff, kan du etterimpregnere med jevne mellomrom.