Beskytt klærne mot klesmøll

Små, irriterende skapninger som ødelegger favorittplaggene dine i rekordfart. Vi snakker selvfølgelig om klesmøll. Her får du enkle grep for å bli kvitt problemet og beskytte klærne mot framtidige angrep.

Ullgenser med hull fra klesmøll.

Om du oppdager uregelmessige hull i tøyet, kan det tyde på at du har fått klesmøll på besøk. De små skadedyrene, eller rettere sagt larvene deres, kan være plagsomme og gjøre stor skade på favorittplaggene dine. Heldigvis finnes det flere måter å unngå at den gode ullgenseren din blir klesmøllens neste måltid.

Er det klesmøll?

Før du går hardere til verks, bør du forsikre deg om at det faktisk er klesmøll du har fått i hus. Det kan nemlig være flere grunner til at klærne har blitt hullete. Se etter disse tegnene:

  • Uregelmessige hull i klærne – spesielt i stoff av ull, kashmir og silke. Er hullene små og runde, kan det tyde på at det stammer fra biller. Møllspiste klær, derimot, har ofte uregelmessige, større hull.
  • Eksrementer på klærne, eller en ubehagelig lukt av ekskrementer.
  • Små hvite eller grå møll som flyr rundt i skapet ditt.
  • Små larver med brunt hode i mørke kriker og kroker av skapet.

Hvordan bli kvitt klesmøll?

Er du så uheldig å ha fått klesmøll i hus, er det viktig å handle raskt for å unngå at skaden blir større. Det er viktig å bli kvitt både voksne møll, larver og egg

Slik gjør du det:

  • Start med å tømme skap og skuffer før du støvsuger grundig.
  • Rist klærne godt utendørs slik at eggene løsner.
  • Fest gjerne møllefeller i skapet for å fange voksne møll.
  • For å være på den sikre siden, kan det være lurt å vaske eller fryse ned berørte klær. Møllarver og egg tåler nemlig ikke temperaturer ved -20 grader eller 60 grader.
  • Om du fortsatt ser møll etter en ukes tid, bør du gjenta behandlingen. Blir du ikke kvitt problemet, kan det være lurt å kontakte et skadedyrfirma og få profesjonell hjelp.

Hvordan unngå klesmøll?

Den aller letteste måten å beskytte klærne, er å hindre at klesmøll angriper klesskapet i utgangspunktet. Det er flere ting du kan gjøre.

Først og fremst bør du tenke over hvordan du oppbevarer klær i boden eller kjelleren. Klesmøll trives nemlig godt i fuktige og mørke områder. Når du pakker ned vinterklærne, bør du bruke tette tette plastposer eller bokser. Sørg også for at klærne er rene og tørre før du rydder dem vekk – for i motsetning til oss elsker møllen flekker!

I klesskapet er det gjerne klærne som blir liggene bakerst som blir rammet. Det er fordi eggene til møllene blir ristet av de klærne vi bruker ofte. Et enkelt tiltak for å holde møllen unna, er å regelmessig rydde og rengjøre skapet. Ta ut og rist klærne du sjeldent bruker. Og la gjerne klesskapet stå åpent slik at du får frisk luft inn.

Få flere gode tips her