Tips til å tørke klær raskere

Strålende sommersol som tørker klesvasken på kort tid, er deilig. Men her i Norge er vi ikke alltid så heldige med været – derfor kan disse metodene sørge for at klærne dine tørker raskere.

Tørke klær. FOTO

Tørkestativ eller snor er et godt valg for en mer miljøvennlig klesvask. Det er derimot ikke alltid like greit å ha huset fullt av stativ. Heldigvis kan du ved hjelp av god sentrifugering korte ned tøyets tørketid betraktelig.

Bruk at tøymykner har også flere funksjon enn å bare gjøre tøyet mykt. Det bidrar nemlig også til kortere tørketid – samtidig som det bevarer fargen i klærne. Rist og strekk litt på klærne før du henger dem opp. Strekk spesielt godt i sømmer og krager på bluse, skjorter og bukser. Enkelte klær, som skjorter og kjoler, kan tørkes på kleshenger for å bli glatte og fine uten stryking.

NB! Tørking av klær inne kan påvirke inneklimaet. Unngå å tørke klær på soveværelset eller i husets oppholdsrom. Husstøvmidd elsker nemlig luftfuktighet. Og velger du å sette tøyet ut, må du huske at solskinn kan gulne hvite ull- og nylonplagg, og bleke kulørt tøy.

Tørke klær i tørketrommel

Tørketrommel er en veldig effektiv tørkemetode, men det er ikke alle stoffer som egner seg til tørketromling. Noen tekstiler blir myke og behagelige, mens lin blir slaskete, ull og bomull krymper, og akryl kan miste formen. Andre klær du bør holde unna tørketrommel er silke, blondeundertøy, jeans, pentøy og treningstøy i pustende materialer.

Ikke la trommelen gå for lenge om gangen. Det beste er å ta plaggene ut av trommelen iblant og riste dem litt. Husk også at den aldri må brukes uten tilsyn og at maskinens lofilter trenger en rengjøring ofte. Tette lofiltre kan gi høy varmeutvikling og føre til brann.

Skal du tørke dun i tørketrommelen? Bruk ett par tennisballer for å puffe opp dunen. På den måten blir dunplagget også fluffy etter vask.

Tørke klær i tørkeskap

Er du lei av at klærne mister fasongen i trommelen, kan tørkeskap være et godt alternativ. Klærne tørker saktere i skap enn i trommel, men får til gjengjeld ikke slitasjen som tromling gir. De tørker også uten å krølle.
Før du går til anskaffelse av tørketrommel eller tørkeskap bør du vurdere tørkefunksjon, tidsbruk og strømforbruk. Tørkeskap bruker ofte noe mer energi enn tromler.

Unngå “smarte” løsninger for å tørke klær raskere

Noen ganger er det lett å bli utålmodig når klærne ikke tørker like raskt som du hadde ønsket, men å tørke klær på ovnen er aldri en god ide. Ovnen skal ikke tildekkes, og kan være farlig.

Flere gode tips fra OMO