Ukeplan for klesvask – hva bør du gjøre når?

Treningstøy, arbeidsklær eller penklær til selskapet; klærne skal helst ligge klare i skapet når du trenger dem. Det er mulig – med litt planlegging.

Rene, brettede klær ved siden av skittentøyskurv.

– Klesvask innebærer litt planlegging, sier Orklas vaske- og rengjøringsekspert Malin Skaar.

Noen detaljert ukeplan for hva du bør vaske hvilken dag, kan hun ikke sette opp. Det avhenger jo også av hvilke aktiviteter din familie har hvilke dager, og når dere har god tid til klesvask.

Få unna klesvask i helgen

Malins generelle råd er å få unna så mye som mulig av skittentøyet i helgen, selvfølgelig forutsatt at dere er hjemme.

– Spesielt tøy som krever lange vaskeprogrammer, som sportstøy, hvitvask, sengetøy og håndklær, er greiest å vaske i helgen. Rett og slett fordi det kan bli knapt med tid til å både vaske og få tørket det i travle hverdager, sier hun. Hun minner imidlertid på én viktig begrensning for hvor mange maskiner du kan kjøre:

– Du må passe på at det er plass til klærne på tørkestativet. Hvis det blir liggende i vaskemaskinen, risikerer du at det krøller seg og lukter surt. Og hvis du henger plaggene over hverandre på stativet, tørker de sakte, sier hun.

Klesvask i hverdagen

Det går selvfølgelig an å vaske klær også etter endt arbeidsdag. Malin anbefaler at du da konsentrerer deg om de plaggene som kun trenger et hurtigprogram.

– Det vil gjerne si cardigans, penbukser og andre klær som ikke er tettsittende inntil kroppen. De trenger som regel ikke et langt vaskeprogram, sier hun.

Noen gode råd

Hun minner også om noen gode råd til hverdagsvasken:

  • Sett på vaskemaskinen med en gang du kommer hjem fra jobb. Da rekker du også å legge det nyvaskede tøyet i tørketrommelen før du legger deg.
  • Husk at fuktige håndklær og svett sportstøy begynner å lukte surt og gjerne setter farge hvis det blir liggende. Hvis du ikke rekker å vaske dem fortløpende, kan du tørke klærne før du legger dem i skittentøyskurven. Spesialmiddelet OMO Aktiv&Sport gjør du at du kan vaske sportstøy på lavere temperatur, og dermed raskere.
  • Er tørketrommelen stappfull, krøller klærne mer enn hvis du ikke fyller den helt.
  • Håndklær krøller ikke, men vanlige klær blir lett krøllete hvis de blir liggende lenge i tørketrommelen. Klær som lett krøller, bør du derfor ta ut så snart de er tørre.
  • Sett av en egen hylle eller skuff til klær som er brukt en dag men ikke er mer skitne enn at de kan brukes en dag eller to til. Så kan dere gå gjennom skuffen når dere uansett skal vaske; kanskje kan noen av plaggene likevel vaskes hvis det er ledig plass i maskinen.

Flere gode tips fra OMO