Selv om mange foretrekker å vaske bunadskjorte for hånd, så kan den faktisk vaskes i vaskemaskinen. Uansett hvilke vaskeform du velger, er det viktig å behandle den med omhu. Blant annet bør du unngå å klore en linskjorte da det sliter på stoffet og den kan endre farge. Husk også at skjorten bør vaskes rett etter bruk for å unngå at skittet fester seg godt.
Vaske bunadskjorte for hånd
Når du skal vaske bunadskjorte for hånd er det flere ting som er viktig å huske på. Ifølge Plusstids vaskeekspert, Malin Skaar, er dette riktig måte å vaske på:
- Bruk varmt vann, på rundt 60 grader
- Rør jevnlig i vannet for å holde skjorten i bevegelse
- Når vannet har sunket til en temperatur hendene tåler, kan skjorten krystes forsiktig
- Ikke gni på skjorte eller broderi, og ikke vri før skylling
- Skyll bunadskjorten i lunkent vann, deretter i kaldt vann. Gjenta denne prosessen omtrent fem ganger (skjorten kan nemlig gulne om du slurver med skylleprosessen)
- La skjorten ligge i det siste skyllevannet i 10 – 15 minutter
Vaske bunadskjorte i maskin
Hvite bunadskjorter i lin eller bomull og uten broderier bør vasker med et blekemiddelholdig vaskemiddel, men har du skjorte med broderier bør du unngå blekemiddel. OMO Ultra Hvitt Flytende er da å anbefale.
- Høye temperaturer bør unngås da det kan løse opp linfibrene, men har du flekker på skjorten anbefales 60 graders maskinvask
- Ikke sett på sentrifugering. Da blir det nemlig lettere å stryke skjorten
- Ikke klor bunadskjorten
- Sett på ekstra skylling
- Bunadskjorter bør henges til tørk på en kleshenger. Heng den opp fint og rist den ut, drar ut stoffet og glatt ut sømmer – er du heldig så kan den bli fin uten at du trenger å stryke den
Men hva med resten av bunaden?
Bunad er et plagg laget i tykt ullstoff og som regel trenger du ikke vaske den så ofte. Som oftest holder det bare å børste eller gni bort eventuelle flekker du få på den. Men skulle uhellet være ordentlig ute, kan du fjerne flekkene på festplagget. Søl på ullfiber trekker nemlig ikke like raskt inn i stoffet så det er enkelt å fjerne flekker om du er rask:
- Tørk vekk eller børst vekk overflødig søl
- Sug opp sølet med en ren klut – eller serviett om det er det du har tilgjengelig
- Arbeid fra ytterst til innerst av flekken for å unngå at flekken sprer seg
- Bruk små mengden flekkfjerningsmiddel – som OMO Flekkfjerner, og husk å skylle ut såpen når flekken er borte
- Får du ikke flekken bort bør du levere bunaden til rens så snart som mulig – husk å bruke et renseri som har kompetanse på rensing av bunader
Stryke bunadskjorte
Når du er ferdig med å vaske bunadskjorte bør den henges til tørk på en kleshenger. Ved å henge den fint og strekke ut fasongen litt til og fra, er det ikke alltid nødvendig å stryke bunadskjorten. Men det velger du selvfølgelig helt selv.
Å stryke en bunadskjorte kan fort ta et kvarters tid, men sett gjerne av litt lenger tid om det er første gang du gjør det. Det beste vil være å bruke et dampstrykejern, men om du ikke har det kan du finne frem en sprayflaske med vann. Husk også å ikke bruke for høy temperatur – bruk gjerne ullprogram dersom strykejernet ditt har det. Er du redd for å lage brennmerker på skjorten kan du legge på et håndkle mellom skjorten og strykejernet. Slik stryker du bunadskjorte:
- Start med å stryke halslinningen på skjorten og følg deretter på med mansjettkantene.
- Fortsett med å stryke broderidelen midt på brystet av skjorten før du fortsetter med resten av fronten på skjorten.
- Avslutt med å stryke ermene. Det fineste er å unngå brett på ermene, men heller få helt runde ermer. Det kan du gjøre ved å tre én arm om gangen inn på tuten på strykebrettet og stryker over armen slik at den blir rund og fin.
Har du andre plagg som skal gjøres klar til festdagen? I vårt univers finner du blant annet smarte tips knyttet til vasking av skjorte, flekkfjerning på dress samt stryking av skjorte og dress.