Skittentøyhaugen har vokst jevnt og trutt i takt med teknologisk utvikling og bedre økonomi for folk flest. Tilgangen på rimelige klær har aldri vært større, vi bytter klær oftere enn før og har siden 1950 fått en mer fargerik garderobe. Alt dette har ført til at vi vasker klær hyppigere enn tidligere.
Ifølge en undersøkelse gjort av Statens institutt for forbruksforskning har en familie på fire i snitt åtte vaskeomganger per uke, mens en tilsvarende familie i 1950 bare hadde to vaskeomganger.
De nye vanene har naturlig nok en innvirkning på miljøet, både når det gjelder energi- og vannforbruk.
Miljøvennlig å skru ned varmen
Vi kan spare miljøet ved å vaske sjeldnere, men det aller viktigste vi kan gjøre er å vaske på lavere temperaturer.
Ifølge Lindahl vasker mange av oss klær på unødvendig høy varme.
– Å vaske ved høye temperaturer krever mye unødvendig energi, og dette øker miljøbelastningen. Veldig mange vaskemidler, inkludert de miljømerkede, kan vaske rent ved 30 grader, forteller rådgiver Håkon Lindahl i organisasjonen Framtiden i våre hender.
SIFOs tester av vasketemperaturer underbygger hans påstander.
De viser en marginal nedgang i vaskeresultatet når temperaturen blir senket fra 40 til 30 grader. Hvis man i tillegg passer på å bruke høykonsentrerte vaskemidler, er nøye med doseringen og alltid vasker full maskin kan man både spare miljøet og unngå å slite klærne unødvendig.
Selv om det er mye som kan vaskes på 30 grader, så er det også plagg som bør vaskes på høyere temperaturer. Sengetøy, håndklær og undertøy bør for eksempel vaskes på 60 grader, siden slike plagg trenger hygienisk vask.
I tillegg er det viktig for vedlikehold av maskinen at du av og til kjører en vask ved minimum 60 grader. Dette dekker du inn ved å vaske de nevnte plaggene på 60 grader.
Når tørketrommel er et godt valg
Tørking av klær krever også energi, spesielt om du bruker tørketrommel. Om sommeren er det helt klart best å tørke plaggene ute og fylle dem med deilig duft av sommer.
Når vinteren kommer, er det ikke sikkert lufttørking er bedre enn trommel.
– Hvis du tørker klær i et oppvarmet rom, vil også lufttørking kreve energi. Det er ikke nødvendigvis mer energikrevende med tørketrommel, og spesielt ikke hvis du har en nyere tørketrommel med varmepumpeteknologi. De bruker langt mindre strøm enn de eldre modellene, forteller Lindahl.
Skal du kjøpe nytt vaskeutstyr, kan det altså være lurt å være bevisst på energibruken til maskinene du kjøper.
De mest energieffektive vaskemaskinene og tørketromlene er merket med A+++ og A++. Du finner også en oppdatert oversikt over de mest energigjerrige hvitevarene på nettstedet Energismart.
Gode råd for miljøtilpasset klesvask
- Vask ved lavest mulig temperatur.
- Dropp forvask og velg gjerne et kort program når klærne ikke er veldig skitne
- Vask sengetøy, håndklær og undertøy på 60 °C.
- Velg 30 °C for alt annet så fremt ikke tøyet er svært skittent, eller det spesifikt står i vaskeanvisningen til plagget at man skal vaske ved høyere temperaturer. NB! Det er viktig å kjøre en vask på minimum 60 grader av og til for at maskinen skal bli godt vedlikeholdt. Dette dekker man inn ved å vaske de nevnte plaggene over på 60 grader.
- Tørk klærne utendørs om sommeren. Bruk energibesparende tørketrommel om vinteren.
- Fyll maskinen helt opp før du setter den på. Maskinen er passe full når du så vidt kan holde knyttneven i tomrommet over tøyet uten å presse tøyet sammen.
- Velg svanemerket eller NAAF-merket vaskemiddel. Disse merkene stiller strenge krav til innholdsstoffer i vaskemidler, og midlene er skånsomme for miljøet – og deg.
- Bruk klærne en gang til. Tenk før du kaster plagget i skittentøyskurven. Kanskje du kan fjerne flekken, eller lufte plagget istedenfor å vaske det?
- Bruk passe mengde vaskemiddel. Følg vaskemiddelets anbefalte dosering. Det skåner ikke bare miljøet, men hindrer også såperester i plagget.